Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, May 20, 2017

Kuih ku kaler maler

 ternampak kat blog MTQ Creations kuih ku yang cantik kalerful ni terus lah teringin nak mencubanya... dan yang penting tanga mtq camner nak bentukkan kuih ku tu jadi cantik dan sekata jer bentuknya... rahsianya ialah benda yang diguna untuk membentuk agar jadi macam berjalur tu... dan dengan gigihnya g chekers beli buah yang ada pembalut polisterin warna merah tu... tapi biasalah, keras tangan kak rose ni memang tak berseni... itulah kejadian bentuk kuih ku yang kak rose buat... tq mtq, ajar kak rose nak buat kuih ni....

 dah bancuh tepung pulut tu, buat bulat2 kecik2 -+20gm sebiji...

 inti pulak -+10gm sebiji..

Sediakan inti dahulu..
2 caw/400gm kacang hijau (di rendam hingga kembang)
2 caw air
2 caw gula (a bit too sweet for me, len kali kena kurangkan ni...)
1 caw kelapa parut putih
Cara...
Toskan kacang.Masukkan kacang dlm rice cooker dan masukkan 2 caw air
Masak mcm masak nasi..bila dah kering masukkan kelapa dan gula dan di kacau rata
Biar "keep warm" hingga kering
Dah sejuk ambil inti seberat 10 gram dan bulatkan.. buat sampai habis..simpan dlm peti sejuk sementara nak siapkan doh pula
Bahan Doh..
500 gm tepung pulut
1 caw santan
2 sb gula
1sk garam
air secukupnya
Cara..
Ayak tepung pulut kedalam mangkok
Satukan santan..garam dan gula serta kacau hingga gula larut.
Tuangkan santan kedalam tepung..gaul rata sambil masukkan air sediki2 hingga jadi doh yg lembut
Ambil doh seberat 20gm ..bulat2kan,Buat sampai habis

1 comment:

BaTiK_PiNk said...

Tengok kuih Kak Rose buat ni, teringat arwah Mak dulu selalu buat kuih ni juga. Rindu kuih masakan air tangan arwah Mak. Dah lama tak makan.