Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, October 31, 2014

Nagasari nangka pandan derhaka ku!

 Asalamualaikum dan salam Jumaat yang mulia. kuih nagasari yang kak rose buat petang semalam. kisahnya bila terpandang kuih ni kat blog ita masam manis, kak rose sangat teruja nak membuatnya....fikirkan semua bahan dah ada.... santan semua dah siap perah, sekali sampai tang tepung ubi....mak ai!!!!! cuma ada setoet jer! pas tu mula lah pk nak derhaka kan resepi ni dengan menggunakan tepung jagung!.... dan sudahnya cam ni la jadinya kuih nagasari pandan kak rose ni... selebet sungguh kan!

kalau nak tengok kejadian yang sangat cantik, gi lah kat blog ita tu.... len kali kena cek dulu to make sure that semua bahan ada barulah nak buat apa kuih pun kan! out of banyak2 tepung yang ada, yang nak guna tu lah yang tak de stok! tepung gandum, pulut, beras, jagung, pulut hitam, kastad tepung kacang hijau pun ada.... tak sedar tipuware bekas tepung jagung dah kosong!

meh kak rose kongsikan resepi yang asal dari blog Ita masam manis ni... mekasih ya Ita, tapi sori sangat2 sebab menderhakan resepi ini!

Nagasari nangka pandan
Resepi Oleh : emak Ita

250 gm tepung beras
140 gm tepung ubi ( 1 cawan ) (x de stok, gantikan dengan tepung jagung)
250 gm gula
1 sudu teh garam
2 cawan air pandan
4 cawan santan cair ( 200 ml santan KARA + air jadikan 4 cawan )
sedikit pewarna hijau epal
nangka ~ di dadu kecil

Mula-mula ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 2 cawan air untuk dapatkan air pandan. Selepas kisar di tapis.
Nangka di potong dadu kecil
Dalam bekas mangkuk, satukan tepung beras, tepung ubi, garam, gula air pandan dan santan cair. Kacau rata.
Jika tepung masih berketul, masukkan dalam blender dan kisar.
Tuangkan dalam periuk.
Tambahkan pewarna jika warnanya kurang menyerlah

Kemudian masak atas dapur dengan api sederhana. Jangan lupa senantiasa di kacau supaya adunan tidak berketul-ketul. Kacau sampai adunan pekat dan kental.
Biarkan ia sejuk supaya mudah di masukkan dalam acuan.
Sementara itu panaskan kukusan
Tutup kukusan di balut dengan kain supaya wap air pada tutup kukusan tidak menitis atas kuih.

Sediakan acuan kuih, oleskan dengan minyak jagung atau minyak makan.
Sudukan adunan kuih dalam acuan 3/4 penuh
Kemudian letakkan nangka yang telah di potong dadu di tengah-tengah, tekan-tekan sedikit.
Kemudian tambahkan lagi adunan dan ratakan permukaan acuan
Susun dalam kukus
Kukus selama 15 minit sehingga bila kita buka tutup kukusan dia macam berbuih naik, maknanya dah masaklah kuih tersebut
Bila dah masak tunggu hingga ia benar-benar sejuk sebeluam di keluarkan dari acuan.
Sedia di hidangkan 

No comments: