Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, April 5, 2012

Apam keledek

pada peminat apam... meh join kak rose minum petang ni dengan apam keledek ni.... sekali buat pasti nak lagi kalau terasa sedapnya kan.... macam apam yg lain2 jugak, apam beras, apam gula melaka suma mmg pebret kak rose ler... lagi kalau dapat cicah kelapa parut fresh + garam mmg lah sangat heaven kan.... makan sampai x hengat donia! masih guna resepi yg sama macam kak rose buat dulu kat sini ... tapi kali ni kak rose guna tepung gandum sepenuhnya sbb dah kehabisan tepung beras..... dan blend keledek n santan tu, barulah nak sediakan tepung.... tengok2 tepung jagung sampai 3 packet tp tepung beras ilek, pucek, x dak! ada 1/2 cawan jer... so tawakal je guna tepung gandum dengan harapan menjadilah hendaknya.... dan Alhamdullilah, apam tu turn out nice n lembut sangat! mekasih Yatie n Izah yg perkenalkan apam keledek sedap ni.... meh tengok resepinya....

no added color.... nampak cam pucat jer kan? tp sangat lembut!

Bahan-bahan.


3/4 cwn gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)

2 cwn tepung beras (kak rose guna tepung gandum sepenuhnya...)
1 cwn keledek rebus (saya guna keledek oren, jadi takyah letak pewarna)
250 ml santan
1 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yeast
1 sudu kecil b.powder
pewarna oren* optional (kak rose x letak, tp cam pucat jer )

Cara-Cara.

1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

22 comments:

Tina Othman said...

sedapnya

Bicara Kak Noor said...

fav lah apam ni mesti cuba jugak ni rugi besar ni

izahdaut said...

saya saya.. saya nak join kak rose.. saya pun mcm akak, sukee sangat apam apa apa pun yang pelbagai jenis pun tak pe. yang pasti lembut2 lekit2 gitu.. fuhs sedap nyerr

Mas said...

apam nie makan gitu jerk pun sedapppkan kak rose....
mas sukaaa...

Watierman said...

Assalam Kak Rose...kenapalah godaan bahan-bahan ber "ubi" menjadi-jadi ni...dik Izah dgn kentang nya..Akak pulak dengan keledek orennya....STOK UBI lak tak ada.....urut dada ajelah..Istigfar banyak-banyak..sabor...sabor....!!!Geramnya tengok apam tu!!!

Liza said...

kak rose..liza pun nk jugak apam tu..tergoda sudah...hihihihi

Kak Rose said...

Tina penggemar apam jugak ya... sedap. lemak manis gitu!

Kak Rose said...

Noor, mmg x rugi mencuba!

Kak Rose said...

izah, masa baru kuor dari kukusan tu yg terbaik nak kena ngap! lembut sangat kan..

Kak Rose said...

Mas, x yah kelapa pun ok jer... dah lemak dengan santan tu.

Kak Rose said...

Watie, sabo bebanyak ya.... nnti g la cri ubi tu, simpan stok banyak2... bila dah terguda bahan pun ada!

Kak Rose said...

Liza, alamak! separuh kak rose dah zassss kat rumah jiran...

Qasey Honey said...

Kak Rose sgt comeiii kejadian apam tu...sedap

kasihredha said...

saya belum pernah buat apam keledek ni kak

Yatie said...

cantiknya apam keledek akak ni..teringin nak buat lagi lerrrr...keledek takde stok ni, labu ada lerrrr....

Amie said...

Assalamualaikum Rose,
warna apam keledek tu lembut sangat... pucat2 menawan gitu! belum pernah lagi makan apam keledek... jadi resepi ni masuk list dulu ye Rose...

Kak Rose said...

Qasey Honey, hati pun manyak suker... mmg sedap!

Kak Rose said...

kasih, kalau ada kelapangan boleh la mencuba ya...

Kak Rose said...

Yatie, labu pun lagi la kak rose suka...suka sangat semua jenis apam.... sampaikan badan pun dah tembam macam apam!

Kak Rose said...

Amie, selamat mencuba ya....

Naz / Nadz COSK said...

Apam...nak apam..nak apam... Nak 5 ketul ada lagi ke kak?

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, looks really nice. Saya suka the colour.
First time I see or know ada 'apam keledek'.
Apam terbalek saya ada makan before.
I like that kelapa perut....very nice.
I think lima keping boleh juga.....ada ice coffee? Ha ha.

Have a nice weekend, Kak rose, jangan lupa tu chili merah lipstick.
Lee.